Lämplighetstest
Särskilda lämplighetstest utöver YH-urvalsprovet ordnas till exempel för dem som söker till utbildningarna byggnadsarkitekt (YH) och sjökapten (YH). Även andra utbildningar kan ordna särskilda lämplighetstest och därför är det viktigt att du alltid läser antagningsgrunderna för varje ansökningsmål i tjänsten Studieinfo.fi. I antagningen av studerande till byggmästare (YH) kan utöver YH-urvalsprovet även arbetserfarenhet från byggbranschen beaktas, beroende på ansökningsmål.
Utbildning till byggnadsarkitekt (YH)
Ett lämplighetstest är en obligatorisk del av studerandeantagningen till utbildningarna till byggnadsarkitekt. Det nationella lämplighetstestet ordnas 6.5.2025.
Lämplighetstestet är gemensamt för alla yrkeshögskolor som erbjuder byggnadsarkitektsutbildning: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu och Turun ammattikorkeakoulu. Den sökande kallas till lämplighetstestet av den yrkeshögskola som utgörs hens högsta ansökningsmål bland byggnadsarkitektsutbildningarna.
Poängsättning:
- Studentexamen (198 p) + lämplighetstest (120 p) = 318 p
- Yrkesinriktad grundexamen (150 p) + lämplighetstest (120 p) = 270 p
- YH-urvalsprovet (400 p) + lämplighetstest (360 p) = 760 p
Man måste få minst 50 % av maximipoängen i byggnadsarkitektsutbildningens lämplighetstest för att beaktas i antagningen.
Mera information om lämplighetstestet hittar du på de ovannämnda yrkeshögskolornas webbplatser.
Utbildning till sjökapten (YH)
Inom sjöfarten anordnas ett särskilt lämplighetstest för sjökaptensutbildningarna 29.4.2025. Alla sökande som har behörighet till inriktningsalternativet sjökapten deltar i lämplighetstestet vid yrkeshögskolan som utgör den sökandes översta ansökningsmål för sjökapten. Det skickas ingen separat kallelse till lämplighetstestet. I yrkeshögskolornas ansökningsanvisningar finns den information som sökande behöver om lämplighetstestet.
Den sökande ska delta i lämplighetstestet oberoende av urvalsmetod (betygsantagning/YH-urvalsprov). Lämplighetstestet bedöms på skalan 10 min./35 max. (de relativa poänggränserna finns nedan vid respektive urvalsmetod). I lämplighetstestet måste den sökande få ett godkänt resultat för att hen ska kunna beaktas i antagningen. Lämplighetstestet är ett villkor för att bli antagen som studerande.
Den slutliga antagningen görs enligt följande urvalsmetoder:
- Studentexamen (198 p) + lämplighetstest (30/105 p) = 303 p
- Yrkesinriktad grundexamen (150 p) + lämplighetstest (24/83 p) = 233 p
- YH-urvalsprov (400p) + lämplighetstest (116/400p) = 800 p
Arbetserfarenhet inom byggbranschen
Förutom betygsantagning och YH-urvalsprovet kan även arbetserfarenhet inom byggbranschen beaktas vid antagningen till byggmästarutbildningen, beroende på ansökningsmål. Det är viktigt att du läser antagningsgrunderna för varje ansökningsmål i tjänsten Studieinfo.fi innan du ansöker. Om arbetserfarenhet inom byggbranschen beaktas, görs den slutliga antagningen görs enligt följande urvalsmetoder:
- Studentexamen (198 p) + arbetserfarenhet inom byggbranschen (60 p) = 258 p
- Yrkesinriktad grundexamen (150 p) + arbetserfarenhet inom byggbranschen (60 p) = 210 p
- YH-urvalsprov (400 p) + arbetserfarenhet inom byggbranschen (120 p) = 520 p
När poängen för arbetserfarenhet beräknas beaktas endast arbetserfarenhet inom byggbranschen som förvärvats vid 18 års ålder eller senare och som förvärvats före utgången av ansökningstiden. Arbetserfarenhet på en månad ger en poäng. För arbetserfarenhet kan man få högst 60 poäng.
Av arbetsintyget ska framgå bland annat exakt datum då anställningsförhållandet inleddes och upphörde, arbetsgivarens kontaktuppgifter, arbetsuppgifter och, om det är fråga om deltidsarbete, antalet arbetstimmar. Beväringstjänst, frivillig militärtjänst för kvinnor, civiltjänst eller vårdledighet räknas inte som arbetserfarenhet inom byggbranschen.
Företagsverksamhet godkänns som arbetserfarenhet om sökanden kan uppvisa ett intyg som visar att sökanden har eller har haft en FöPL- eller LFÖPL-försäkring. Företagsverksamhet i utlandet bevisas med motsvarande officiella dokument.
För att få poäng ska sökanden på ansökningsblanketten uppge den totala mängden arbetserfarenhet inom byggbranschen i hela månader. De sökande ska omvandla arbetstimmar som de utfört i deltidsarbete till timmar i heltidsarbete på följande sätt: 150 timmar eller 20 dagar med minst 7 arbetstimmar motsvarar en månad. Arbetserfarenheten behöver inte vara sammanhängande eller förvärvad hos samma arbetsgivare. Sökande som haft flera anställningsförhållanden samtidigt får endast så många poäng som heltidsarbete ger.
Längden på arbetserfarenheten inom byggbranschen ska kunna påvisas med arbetsintyg. Om arbetsintyget har utfärdats på ett annat språk än finska, svenska eller engelska, ska sökanden till ansökningsservice lämna in både en kopia av intyget på det ursprungliga språket och en kopia av en översättning till finska, svenska eller engelska som gjorts av en auktoriserad translator. Översättningen ska vara försedd med translatorns underskrift och stämpel.
Arbetsintygen ska bifogas ansökan senast 1.4.2025 kl. 15.00.